Mysteriet om Væksthuset (del 1)

Det er længe siden jeg har skrevet her.

Der er fuld knald på forberedelserne til livet som freelancer. Der bliver lavet flyers, indgået partnerskaber, og skrevet email-kurser. Workshops er tæt på at blive annonceret.

Snart er det varme dage, og det betyder flere ture med GreenKayak og andre spændende udelivs-projekter.

I mellemtiden har Jobcenter København fået en drøm: at finde et job til mig "hurtigtst muligt"! Til det formål blev jeg i januar 2024 henvist til deres partner Væksthuset, et etablissement hvori jeg, efter planen, skulle få hjælp med "sundhed, hverdagsmestring, og psykiske helbred".

(Det er meget vigtigt at selv kunne binde sine egne snørrebånd, inden man begiver sig på job-jagt).

Som du vil se af de kommende afsnit, så har jeg med Jobcenter København og partner i ryggen, fået superkræfter.

Mødet med Væksthuset

Det blev ret tydeligt ved allerførste møde med Væksthusets konsulent, at stedet ikke har erfaring med at formidle arbejde indenfor IT. Jeg ville dog gerne give forløbet en chance, så jeg fortalte til konsulenten, at jeg ville udstyre ham med al den information, han kunne have brug for i sit noble foretagende.

Konsulenten fik derudover at vide, at hvis Væksthuset begynder at pushe ulønnet arbejde (praktik), vil det medføre at Væksthuset bliver taget op til kærlig behandling i rammerne på dette projekt.

Over de næste uger blev holdte vi i alt tre møder, som alle foregik i en konstruktiv tone. Konsulenten fik adgang til:

  • min online-portefolio
  • mit CV
  • reference fra seneste arbejdsgiver.

Vi kom ind på både min baggrund inden for træning og bevægelse, samt min IT-erfaring. Vi kom ind på hvilke typer opgaver jeg kan løse, samt min filosofi for, hvordan softwareudvikling burde angribes. Vi kom ind på Conway's law og organisationsteori.

Konsulenten syntes, at det hele var "spændende". Samtalen blev udviklede sig til at handle om mine arbejdsrytmer, strategier for stress-håndtering, og andre ting i krydsfeltet mellem software, sundhed, og produktivitet.

"Jeg synes det er meget spændende" — lød det spontant fra konsulenten. Så langt, så godt.

Også Væksthusets IT-chef så ud til at fatte interesse. Som konsulenten skrev efter møde nr. 3:

Han (IT-chefen) vil meget gerne tale med dig, han synes det lyder spændende, men har selvfølgelig begrænset viden om fitness delen. Derfor vil han fokusere på vidensdeling ift it området, og du kan præsentere dine tanker og projekter.

Noget overrasket spurgte jeg, hvad formålet med mødet skulle være; "vidensdeling" var ikke på listen af mine aktiviteter i Væksthusets regi. Jeg spurgte om IT-chefen har tænkt sig at ansætte mig — og gav konsulenten besked om, at jeg ikke tilbyder vidensdeling men konsulentydelser.

Svaret overraskede: IT-chefen meddelte, at han manglede "konkrete eksempler/demonstrationer på mine it-kompetencer, især kodningsdelen".

Det her var mærkeligt. Jo mere information jeg forsynede Væksthuset med, jo mere de syntes at mangle!

Jeg spurgte, om IT-chefen kender til GitHub — et online lager af open source-kode, som udviklere bruger til at samarbejde om projekter — og at linket til min GitHub-konto var til at finde i sidefoden på min hjemmeside.

(Med andre ord, så står linket på samtlige sider af min online tilstedeværelse som webudvikler).

Jeg skrev at linket vil tage ham til netop det han efterlyser: konkrete eksempler på min kode — og at jeg ikke har tænkt mig at mødes med IT-chefen bare for at vise ham, hvordan man finder og klikker det.

Der fulgte en 10-siders rapport, hvis indhold kan koges ned til følgende:

  • "full stack" er noget mystisk, vagt, og svært definerbart noget, og er derfor et dårligt ord at bruge for at beskrive sig selv som udvikler
  • Vahagn kan kun kalde sig full-stack, hvis han mestrer hele (!!!) stakken
  • det er ikke sikkert, at Vahagn kan kode back-ends
  • det er ikke sikkert, at Vahagn ikke kan kode back-ends
  • vi kan ikke finde Vahagns kode på nettet
  • praktik er anbefalet, men på dét punkt er Vahagn ret rigid.

Citeret ordret:

Konsulenten og It-chefen vurderer, at Vahagn ikke har tilstrækkelige relevante, tidligere og aktuelle meritter på sit CV til at kunne forvente en it-stilling, uden først at en virksomhed har haft mulighed for at se ham an som praktikant/internship.

Jeg har ikke tænkt mig at skrive om, argumentere, og fremlægge beviser for, at der på intet tidspunkt i min IT-karriere var så meget som en enkel omtale af praktik — eller nogen anden form for ulønnet arbejde. I stedet vil jeg rette fokus på Væksthuset, for at opklare mysteriet om dettes praktik-fetisch.

Vi vil gerne tale med dig

Ifølge Væksthuset selv, så er praktik et pragt-redskab (et "supervåben") når ledige skal skaffes beskæftigelse.

Hverken Væksthusets presse-chef eller min konsulent har imidlertid kunnet svare på, hvor mange jobs Væksthuset har formidlet til dags dato.

Derfor søger Jobcenter.watch personer, som er kommet i beskæftigelse som resultat af Væksthusets initiativer — praktik eller ej.

Kender du sådan en person? Kontakt redaktionen på jobcenterwatch@protonmail.com.